Langere openingstijden voor aanmaak ID-kaarten

productie idDe productie van identiteitskaarten na de normale kantooruren kan beter. De afdeling Identiteit van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) is sinds 8 september 2014 tot 17.00 uur open. Hoewel burgers gretig gebruik zouden moeten maken van de verruimde openingstijden, loopt het nog niet storm.

Valery Finsy, hoofd van de afdeling, zegt dat de drukte zich nog steeds concentreert tijdens kantooruren. Vooral tussen 9.30 en 13.00 uur is het erg druk. Uit data van de afdeling blijkt dat in de periode van 8 september tot en met 13 oktober 2014 er slechts 605 ID-kaarten zijn gemaakt buiten de kantooruren. In dezelfde periode zijn er tijdens de reguliere kantoortijd 5.133 personen langsgekomen voor een legitimatiebewijs. Wat de reden is waarom burgers geen gebruik maken van de langere openingstijden van het CBB, weet Finsy niet. “Burgers kunnen van maandag tot en met vrijdag tot 17.00 uur langskomen en op deĀ  zaterdag van 8.00 tot 12.00 uur. Omdat de gemeenschap eerder ervoor kiest om tijdens de reguliere tijden naar het hoofdkantoor te stappen, ontstaat er een enorme drukte bij de afdeling Identiteit. Iedereen wil snel geholpen worden maar als het eenmaal druk is, zal men rustig de beurt moeten afwachten.” De verruimde openingstijden van de afdeling Identiteit duren voort tot en met 15 december 2014.

Missies
Finsy geeft aan dat het CBB landelijk heel hard werkt om burgers tegemoet te komen. Zo zijn recentelijk missies geweest naar Asidonhopo, Debike, Pokigron en Kwamalasemoetoe. In totaal hebben de werknemers daar 2412 ID-kaarten geproduceerd. Deze maand gaat de afdeling naar Albina en omgeving en Moengo. Verder komen Brokopondo Centrum, Sarakreek, Brownsweg en Klaaskreek ook aan de beurt. In december, nog voor de kerstvakantie, worden de gebieden Tepoe en ressort Coeroenie aangedaan. Via de lokale media worden de bewoners in die gebieden opgeroepen om gebruik te maken van de aanwezigheid van de CBB missies. Na een korte rust in december, gaat Identiteit vanaf januari 2015 weer door met andere missies. Dan zullen ook de andere kustdistricten worden aangedaan.