Ter inzage legging kiezerslijsten in volle gang

til1De wettelijke ter inzage legging van de kiezerslijsten is in volle gang en duurt tot en met 15 maart 2015. Michael Kromodimedjo, coördinator van de werkgroep Kiezersadministratie, zegt dat alles nu vlot verloopt. Door de verkeersdrukte in de binnenstand, konden materiaal en meubilair op de eerste dag, 13 februari, niet overal vlot worden aangevoerd. Dit zorgde op bepaalde locaties voor een minder goede start, maar die problemen behoren nu tot het verleden.

Online
“Het was vanaf de eerste dag ook mogelijk om de persoonsgegevens online te controleren en dat verloopt heel erg vlot. We focussen ons nu meer op de kiezerslijsten en minder op organisatorische issues. De mensen in het veld willen zo min mogelijk fouten maken, wat te appreciëren is. We worden vaak gebeld om zaken te dubbel checken. Vragen over het invullen van de schriftelijke verzoeken van verhuizing en vooral de verzoekschriften voor aanvulling en verbetering, zijn aan de orde van de dag”, zegt Kromodimedjo.

Voorlopige cijfers
Het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) beschikt nog niet over alle cijfers van personen die de gegevens tot nu toe zijn gaan controleren, maar uit de verwerkte data van de eerste vijf dagen kan worden gesteld dat er 145 verzoekschriften voor aanvulling en verbetering zijn ontvangen en 130 schriftelijke verzoeken voor verhuizing. In dezelfde periode hebben 1775 personen de gegevens online gecontroleerd. Van dit aantal gaven 1070 personen aan dat hun gegevens correct zijn en zestig incorrect. Het ander deel heeft juist noch onjuist geklikt.

Locaties
Personen die tot en met 25 mei achttien jaar worden of ouder zijn, de Surinaamse nationaliteit bezitten en staan ingeschreven op een Bureau voor Burgerzaken (BvB) in Suriname, kunnen tot en met 15 maart op tientallen locaties terecht voor controle van hun persoonsgegevens. De kiezerslijsten liggen tot en met 15 maart ter inzage op alle BvB’s, alle commissariaten en verschillende andere locaties in stad en district waar er een toeloop is van veel publiek. De controle van persoonsgegevens is belangrijk om fouten in persoonsgegevens tijdig te kunnen identificeren en te verbeteren. Om de samenleving tegemoet te komen zijn de alle locaties, ook de BvB’s en de commissariaten dagelijks van maandag tot en met zondag van acht uur ‘s morgens tot en met zes uur ‘s middags open.

In een kader plaatsen
De procedure voor het online checken

  • Ga naar de website: verkiezingen.sr
  • Ga naar de tab: controleer uw gegevens
  • Toets in het vak identiteitsnummer uw identiteitsnummer in. Dat bestaat uit de twee letters direct gevolgd door de 6 cijfers die links boven op uw ID staan. Neem geen spaties tussen de letters en cijfers. Het geslacht (m of v na het ID-nummer) niet intoetsen.
  • In het vak voornaam moet u één voornaam, meerdere voornamen of een deel van uw voornaam intoetsen
  • In het vak geboortedatum het geboortedatum invullen volgens het format dag koppelteken maand koppelteken jaar.
  • Klik dan op zoeken en u krijgt dan uw zoekresultaat.
  • Geef dan aan of de informatie juist of onjuist is.
  • Als laatst klik op bevestigen.