‘Stemmen’ op de beurs

IMG_6691

Vanaf vandaag kunnen bezoekers van de informatiestand van het Ministerie van Binnenlandse Zaken ‘stemmen’ op de beurs. Om het gevoel van de stembusgang op te wekken, heeft de Commissie Voorlichting Verkiezingen (CVV) een stemhok geplaatst in de stand op de Jaarbeurs. 

In plaats van een rood of wit stembiljet, moeten de bezoekers een formulier met 4 quizvragen invullen. Ze doen dit door het rondje voor het juiste antwoord rood te kleuren. Bij een echte stembusgang worden ook rondjes roodgekleurd, maar dan bij namen van de kandidaten  die onder elkaar voorkomen op een lijst.

Het stemmen op de beurs is bijzonder in de smaak gevallen, zegt CVV voorzitter Sabitrie Gangapersad. “Alle formulieren die we ter beschikking hadden voor de eerste dag, zijn ingevuld en in de stembus gedeponeerd. We hebben dit bewust gedaan, zodat mensen alvast een idee hebben van een stemhok en hoe die er van binnen uitziet. Voor de firstvoters is het een eerste kennismaking en voor anderen een herbeleving. Want stemmen doe je maar eens in de vijf jaar.”

Naast het ‘stemmen’ kunnen beursbezoekers bij de stand van het Ministerie van Binnenlandse Zaken onder meer terecht voor het verifiëren van hun persoonsgegevens, het doorgeven van verhuizing of het maken van een ID kaart. Er zijn ook folders met informatie over andere diensten van het Centraal Bureau voor Burgerzaken, zoals huwelijken, overlijden, geboorte en paspoortaanvragen.

De jaarbeurs duurt van donderdag 27 november tot en met woensdag 3 december en is dagelijks van 17.00 uur ’s middags tot en met 23.00 uur ’s avonds geopend voor het publiek. De informatiestand van het Ministerie van Binnenlandse Zaken staat nabij de ingang ter hoogte van de Benjaminstraat, met het nummer 1342.