Media geinformeerd over officieuze uitslagen verkiezingen

IMG_1880
BiZa-directeur Adjaykoemar Moensi bijgestaan door leden van de ICT Commissie Verkiezingen 2015.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft op dinsdag 19 mei de media geinformeerd over de informele uitslagen van de verkiezingen van 25 mei 2015.

Binnenlandse Zaken (Biza) gaat mediahuizen in staat stellen om het aantal stemmen per district, per ressort, per politieke partij of combinatie, ‘real time’ door te spelen aan de bevolking. De formele verkiezingsuitslag zal door het Centraal Hoofdstembureau (CHS) worden bekendgemaakt, BiZa-directeur Adjaykoemar Moensi is de mening toegedaan dat het volk zit te wachten op de uitslagen. Vanuit het ministerie wordt op een manier voorzien dat men continu weet wat er allemaal afspeelt. Mediabedrijven krijgen wel de formule mee om het aantal gehaalde zetels per partij per district te berekenen.
De uitgebrachte stemmen worden handmatig geteld door het stembureau. Deze informatie wordt via een applicatie doorgestuurd naar Binnenlandse Zaken. Voor verificatie wordt er een foto meegestuurd. Op plaatsen waar er geen internetverbinding is, zal Biza via sms de info ontvangen. Het ministerie dat de organisatie van de verkiezingen voor zijn rekening neemt benadrukt dat het bovengenoemd systeem secuur is. De Congreshal wordt speciaal op 25 mei ingericht als informatiecentrum.