Informele uitslag verkiezingen sneller

webtrainingOm ervoor te zorgen dat de informele uitslagen van de verkiezingen van 25 mei sneller binnenkomen, heeft de werkgroep Informatie Technologie van Binnenlandse Zaken speciale maatregelen getroffen.

Het trainen van een stembureaulid, dat met deze taak wordt belast, is onderdeel van dit plan. De werkgroep heeft een speciale mobiele applicatie ontwikkeld waarmee de informele uitslagen van de

stembureaus kunnen worden doorge-geven aan de hoofdstembureaus en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Voor het ministerie dat verantwoordelijk is voor de organisatie van de verkiezingen, is het erg belangrijk dat het geduld van de samenleving die na zeven uur ‘s avonds gekluisterd aan de beeldbuis wacht op de uitslag, niet te lang op de proef wordt gesteld. “Per stembureau wordt een lid geselecteerd dat in het bezit is van een android, windows of een ios mobiele telefoon. De persoon krijgt de nodige inlog  info van de werkgroep om de uitslagdata, het aantal stemmen per politieke partij of organisatie, te verzenden (appen) naar Binnenlandse Zaken. Deze informatie wordt simultaan gedeeld met de hoofdstembureaus en na controle door IT verstuurd naar de media”, legt Michael Kromodimedjo van de werkgroep Informatie Technologie uit. De eerste trainingen zijn vorige week begonnen. Stapsgewijs zijn de personen in het district Commewijne, die worden belast met de verzending van de uitslag, getraind in de stappen.-.