Identiteit elke dag open

idDe behoefte voor aanmaak van identiteitskaarten is groot. In de afgelopen twee maanden heeft de afdeling Identiteit van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) meer dan tienduizend identiteitskaarten geproduceerd. Om de drukte te verminderen en de samenleving tegemoet te komen, is nu besloten om de afdeling tot en met 25 mei 2015 dagelijks open te stellen voor het publiek.

Deze maatregel is op zondag 1 maart 2015 ingegaan en geldt ook voor de nationale feestdagen. Op die dag hebben 98 personen een nieuwe identiteitskaart gemaakt. De openingstijden voor de zaterdag is ook verruimd. De afdeling is dan niet meer tot 12.00 uur open, maar ook tot 15.00 uur. “Het is meestal erg druk op de zaterdag. Er worden dan gemiddeld driehonderd identiteitskaarten gemaakt”, zegt Valerie Finsy, hoofd van de afdeling. Met de verruimde openingstijden wilt het ministerie van Binnenlandse Zaken de samenleving en personen die werken, zoveel mogelijk tegemoet komen en stimuleren om hun documenten in orde te maken voor de verkiezingen.

Korte wachttijd
De afdeling Identiteit maakt sinds 9 februari identiteitskaarten op duurzaam pvc materiaal. Hierdoor is het proces voor de aanmaak van identiteitskaarten ook verkort. “Er zijn een aantal processen weggevallen, waardoor de wachttijd met ruim een kwartier is teruggebracht. Wie eenmaal binnen is, wordt gelijk geholpen en gaat met de identiteitskaart naar buiten. Wanneer het druk is, moeten mensen wel wachten op hun beurt. De verificatie duurt iets langer als het gaat om mensen die hun legitimatiebewijs kwijt zijn en een verklaring van de districtscommissaris of politie hebben gekregen.” Op mensen van wie de identiteitskaart voor 25 mei 2015 vervallen, doet Finsy een dringend beroep om niet te wachten tot het laatste moment, maar nu al hun identiteitskaart te vervangen.

Mobiele units
De aanmaak van identiteitskaarten wordt niet alleen in Paramaribo geïntensiveerd. Finsy heeft een schema gemaakt om in maart en april ook de kustdistricten aan te doen met mobiele units. Op schema staan de districten Saramacca, Wanica, Commewijne, Para, Coronie, Nickerie en Marowijne. In 2014 zijn de districten Brokopondo, Marowijne, Nickerie en Coronie reeds aangedaan. Toen werden er in totaal 3728 identiteitskaarten door de mobiele units geproduceerd. De dorpen en gebieden in het binnenland worden door de werkgroep Binnenland bezocht. Vorig jaar zijn door deze werkgroep ongeveer 3000 identiteitskaarten gemaakt tijdens de missies naar het binnenland. De werkgroep Binnenland is op dit moment met een missie in Sipaliwini en omgeving.